Sportmasszázs

Sportmasszázs

Kinek ajánlott?

A sportmasszázs egy olyan fajta masszázsforma, mely egyre népszerűbb. Számos előnye miatt nem csak a hivatalos és amatőr sportolók használják, hanem sokan a hétköznapokban azok közül is, akik egyáltalán nem sportolnak. Az alaptechnika a sportmasszázs esetén is ugyanaz, mint más masszázsoknál, de a terapeuta sokkal erőteljesebben és mélyebbre hatóan alkalmazza azon fogásokat. Bár a sportmasszázs erősebb mozdulatokkal, mélyebben stimulálja az izomszövetet, s egyes mozdulatokat talán túllépik a kellemes fogalmát, sosem lehet annyira fájdalmas, hogy a masszírozott fél feszültté váljon a fájdalomtól.

Hatása:

Lazítja a merev, letapadt izmokat, így azok terhelhetőbbé és kevésbé sérülékennyé válnak. Valamint segít megelőzni a sportsérüléseket, fokozza az izmok állapotát és a teljesítményt. A kemény edzés a szöveteket keménnyé és rugalmatlanná teheti. Ez az egyik oka annak, hogy a kemény edzés nem vezet fejlődéshez. A masszázs segít megfordítani ezt a folyamatot a szövetek nyújtásával. A mély masszázs fokozza szövetek közti folyadék és tápanyagok átjutást. Ez segít eltávolítani a méreganyagokat, tejsavat, és ösztönzi az izmokat az oxigén-és tápanyag felvételre, ami segíti azok regenerálódását.

Formái:

Edzések alatt: rövid ideig tartó masszázst alkalmazhatunk két edzésrész között, amikor a sportolónak minden erejére és maximális figyelemre van szüksége.

Felkészítő, bemelegítő masszázs: a verseny előtt 15-20 perccel, mintegy az izomzat bemelegítésére alkalmazható. Relaxáló-, vagy stimuláló (ébresztő) jellegű is lehet. De a sérült izomrész helyét is érintheti a bemelegítő hatás gyorsítása érdekében. Mindez természetesen nem helyettesíti magát a bemelegítést.

Helyreállító masszázs: két versenyszám között, a fáradt izomzat ellazítására és annak következő megmérettetésre való felkészítésére alkalmazható.

Regeneráló masszázs: A felkészülési-, illetve versenyidőszakban minden sportolónak szüksége van legalább heti 2 teljes test masszázsra a test teljes izomzatának ellazítása, a fáradt szervezet relaxálásának céljából. A masszázs időtartama és gyakorisága mindig a sportoló igényei szerint kell hogy alakuljanak. Azonban fontos, hogy legalább 40 percig tartson és a mozdulatok ereje, az alkalmazott technika igazodjon a sportoló egyéni alkatához, érzékenységéhez, személyes kéréseihez.

Sérülések megelőzését célzó masszázs: lényegében megegyezik a helyreállító-, illetve regenerációs masszázsokkal, hiszen akkor, ha az izomzat állapota helyreállt, a rövidülések-, izomcsomók szétoszlatásra kerültek a test teljes egésze ellazult állapotba került és így helyreállt a szervezet egyensúlya, úgy nagy eséllyel a sérülések kockázata is jelentősen csökkent. Az extrém erős edzések nagymértékű izomrost károsodáshoz, megsokszorozódott érzékenységhez vezetnek, ezért ezekben az esetekben tilos rögtön masszázst alkalmazni. Legjobb, ha két nap elteltével vesz részt a sportoló a nyújtó, lazító, regeneráló masszázson.